نقش نمای کامپوزیت و نمای چوب ترمو (ترمووود) در معماری ساختمان چیست؟
اگر شما یک معمار یا حتی شخصی عادی هستید که درباره ظاهر ساختمان کنجاوید، یا حتی اگر به دنبال طراحی نمای ساختمان به سلیقه خودتان هستید، به جای درستی آمدهاید. نمای ساختمان بخش جدایی ناپذیز از طراحی کلی ساختمان است. نمای یک ساختمان، مخصوصا نمای خارجی آن، به ساختمان هویت و شخصیت میبخشد. ظاهر بیش از آنچه فکر کنید اهمیت دارد. اولین نگاه مردم به هر چیزی یک امر اساسی در جذب آنها به آن چیز است؛ حتی اگر آن چیز یک ساختمان باشد. نماها میتوانند در اشکال و اندازههای مختلف به کار روند و فرصتی عالی برای معمارن فراهم میکنند تا با روح بخشیدن به یک ساختمان، استعداد و هنر خود را به نمایش بگذارند.
با ظهور مدرنیسم و تمایل هرچه بیشتر مردم به ساختارهای مدرن، پیشرفته و به روز، مصالح ساختمانی نیز دستخوش تغییرات شدند. با روی کار آمدن مصالح جدید، ازجمله نمای کامپوزیت و نمای چوب ترمو یا ترمووود، دیگر خبری از مصالحی که در معماری خانههای قدیمی شاهدشان بودیم نیست. با توجه به اینکه امروزه کیفیت نیز در کنار زیبایی حرف اول را میزند، مردم استقبال خوبی از مصالح مدرن جدید ازجمله نمای کامپوزیت و نمای چوب ترمو میکنند. به همین خاطر، گروه نماسازان مدرن بمنظور رفاه حال شما عزیزان و ارتقای سطح اطلاعات شما درباره معماری مدرن، این مقاله را تهیه کرده است. در ادامه مقاله با ما همراه باشید.
کامپوزیت چیست و چه کاربردی دارد؟
برای آنکه نقش نمای کامپوزیت در معماری ساختمان را بهتر درک کنید، لازم است بدانید که اصلا کامپوزیت چیست؟ کامپوزیت که به ماده مرکب یا چند سازه نیز معروف است، مادهای است که از دو یا چند ماده تشکیل دهنده با خصوصیات فیزیکی و شیمیایی متفاوت ساخته شده است. وقتی این مواد با هم ترکیب میشوند، در نهایت مادهای با ویژگیهایی بهتر از هر جز سازنده، بدست میآید. مواد تشکیل دهنده کامپوزیت شامل ماتریس و تقویت کننده هستند. ماتریس معمولا انعطاف پذیر بوده و مقاومت چندانی ندارد. ماتریس به قطعه از نظر هندسی شکل میدهد و به کامپوزیت انسجام میبخشد. تقویت کننده نیز سفتی و مقاومت کامپوزیت را تامین میکند.
کامپوزیت به دلایل مختلفی نسبت به مواد سنتی، ترجیح داده میشود که معمولترین آنها عبارتند از: استحکام بالا، سبکی و ارزان بودن. از کامپوزیت برای ساختمانها، پلها، بدنه قایقها، دیواره استخرهای پیش ساخته، بدنه اتومبیلهای مسابقهای، پایه دوش، وانهای حمام، مخازن نگهداری و پیشخوان آشپزخانهها استفاده میشود.
انواع مختلف کامپوزیت بسته به نوع ماتریس و تقویت کننده بکار رفته در آن
انواع کامپوزیت بسته به نوع ماتریس:
- کامپوزیت ماتریس فلزی
- کامپوزیت ماتریس سرامیکی
- کامپوزیت ماتریس پلیمری، مواد آلی یا پلاستیک تقویت شده
انواع رایج کامپوزیت بسته به نوع تقویت کننده:
- کامپوزیت الیاف کربنی
- کامپوزیت الیاف شیشهای
- کامپوزیت الیاف طبیعی
- کامپوزیت الیاف آرامیدی
نمای کامپوزیت چیست و چه ویژگیهایی دارد؟
حال که با ماهیت ماده کامپوزیت آشنا شدیم، نوبت به نمای کامپوزیت ساختمان میرسد. پنلهای کامپوزیتی که به پنلهای ساندویچی نیز معروف هستند، از جمله پرکاربردترین و محبوبترین مصالح مورد استفاده در طراحی و اجرای نمای ساختمانهای مسکونی و اداری هستند. دلیل معروفیت این پنلها به پنلهای ساندویچی، هسته عایقی است که همانند ساختار یک ساندویچ، بین دو روکش فلزی یا پلاستیکی قرار گرفته است. پنلهای کامپوزیتی بطور گسترده برای نمای خارجی ساختمانها بکار میروند.
نمای کامپوزیت به دلیل داشتن ویژگیهای زیر، گزینه مطلوبتری در ساخت سازههای مدرن است.
- داشتن خصوصیات عایق حرارتی برای مهار انتقال گرما و سرما
- داشتن خصوصیات عایق صوتی برای جلوگیری از انتقال صدا
- سبک وزن بودن
- امکان ساخت و اجرای سریع و آسان
- نداشتن منفذ و شیار که شستشوی آن را آسان میکند
- هزینه کمتر نسبت به سایر مصالح
- تنوع رنگ
- تنوع شکل
نکته حائز اهمیت این است که، این عوامل میتوانند هزینههای اولیه ساخت و ساز و سایر هزینههای جاری را به حد چشمگیری کاهش دهند.
چوب ترمو یا ترمووود چیست؟
چوب ترمو یا ترمووود (Thermowood) که به چوب حرارت دیده نیز معروف است، با استفاده از حرارت بالا (بین ۱۸۰ تا ۲۳۰ درجه سانتیگراد) و بخار آب ساخته میشود. فرآیند تولید آن بسته به گونه چوب، قطر و میزان رطوبت اولیه آن بین ۴۸ تا ۹۶ ساعت به طول میانجامد. این فرآیند را میتوان به سه بخش خشک کردن در دمای بالا، عملیات حرارتی و خنک سازی تقسیم کرد. به لطف فرآیند حرارت دهی در این روش، دوام و طول عمر چوب بطور قابل توجهی افزایش مییابد. در اثر عملیات حرارتی که روی چوب صورت میگیرد، موادی که باعث کوتاه شدن چرخه حیات میشوند (مثل گلوکز، اسید سیتریک و رزین) و در داخل چوب وجود دارند حل شده و بقیه مواد منجمد میشوند. در نتیجه، خواص فیزیکی چوب بهبود یافته، دوام و رنگی عالی پیدا میکند.آید
چوب ترمو یا ترمووود چه کاربردی دارد؟
در نتیجه بهبود خواص فیزیکی چوب، دامنه کاربردهای آن نیز گسترش مییابد. طیف گسترده مزایای ترمووود سبب شده تا از آن در طراحیهای داخلی و خارجی ساختمان استفاده شود.
استفاده از ترمووود در طراحیهای خارجی
مقاومت بالای ترمووود در برابر رطوبت و پوسیدگی، آن را به مادهای عالی برای طراحیهای خارجی بدل کرده است. برخی از محبوبترین کاربردهای خارجی آن عبارتند از:
- نمای خارجی ساختمانها
- کفه اسکلهها
- آفتاب شکن
- آفتاب گیر
استفاده از ترمووود در طراحیهای داخلی
ظاهر جذاب و زیبای چوب ترمو یا ترمووود با احتساب اینکه در فرآیند تولید، رزین موجود در آن نیز تبخیر شده و از بین میرود، آن را برای استفاده در طراحیهای داخلی نیز ایدهآل کرده است. برخی از محبوبترین کاربردهای داخلی آن عبارتند از:
- نمای داخلی ساختمانها
- سونا
- مبلمان
- کفپوش
نمای چوب ترمو یا ترمووود چیست و چه ویژگیهایی دارد؟
اگر در حال انتخاب از بین گزینههای موجود برای طراحی نمای داخلی یا خارجی ساختمان خود هستید، ممکن است نام چوب ترمو یا ترمووود را شنیده باشید و بخواهید بدانید نمای چوب ترمو یا ترمووود چیست؟ آیا این گزینه برای شما از بین سایر مصالح موجود، گزینه بهتری است؟
همانطور که قبلا گفته شد، وقتی چوب در معرض گرمای شدید قرار میگیرد، تا عمق هسته آن خشک شده و هر گونه رطوبت و رزین موجود در آن از بین میرود. رطوبت کمتر چوب سبب شده تا ترمووود در برابر آب و هوا مقاوم شود. همچنین، هنگامی که چوب تا دمایی مشخص گرم میشود، برای حشرات جذابیت کمتری داشته و در نتیجه طول عمر بیشتری خواهد داشت. این به آن معناست که از چوب ترمو یا ترمووود میتوان هم در نمای خارجی و هم در نمای داخلی ساختمان استفاده کرد.
علاوه بر اینها، قیمت نمای چوب ترمو یا ترمووود در مقایسه با اکثر چوبهای سخت و با دوام دیگر ارزانتر بوده و همین امر سبب شده تا ترمووود برای سازندگان و صاحب خانهها انتخاب مقرون به صرفهتری باشد. طول عمر زیاد و دوام بالای نمای ترمووود برای سالها شما را از شر هزینههای تعمیر و بازسازی خلاص کرده و از این نظر نیز صرفه بیشتری دارد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.